Heb je je ooit afgevraagd wat er met al dat resthout gebeurt dat overblijft na het zagen van houten planken en balken? Het antwoord is haardblokken! In dit artikel duiken we dieper in de wereld van haardblokken en ontdekken we hoe resthout wordt omgetoverd tot een duurzame warmtebron voor je open haard. Lees verder en kom alles te weten over de verwerking van resthout tot haardblokken.

Wat zijn haardblokken?

Haardblokken zijn compacte houtblokken die speciaal zijn ontworpen om te worden gebruikt als brandstof in open haarden, kachels en vuurkorven. Ze zijn gemaakt van resthout dat afkomstig is van houtbewerkingsbedrijven, meubelmakerijen en andere houtverwerkingsfaciliteiten. In plaats van het resthout weg te gooien, wordt het gerecycled en omgezet in haardblokken.

Duurzaamheid van haardblokken

Het gebruik van haardblokken draagt bij aan duurzaamheid op verschillende manieren. Ten eerste zorgt het recyclen van resthout voor een vermindering van afval. In plaats van nieuw hout te kappen voor brandstof, kunnen we gebruikmaken van de houtresten die anders verloren zouden gaan.

Bovendien zijn haardblokken een CO2-neutrale brandstof. Wanneer het hout wordt verbrand, komt er CO2 vrij in de atmosfeer. Echter, omdat het resthout al koolstof heeft opgenomen tijdens zijn levensduur, komt er geen extra CO2 vrij bij het verbranden van haardblokken. Hierdoor dragen ze niet bij aan het broeikaseffect.

Het proces van verwerking

Het verwerken van resthout tot haardblokken omvat een aantal stappen. Hier is een overzicht van het proces:

Verzamelen van resthout

Allereerst wordt het resthout verzameld bij houtbewerkingsbedrijven en andere bronnen. Dit kan zaagsel, houtsnippers, houtkrullen en zelfs kleine stukjes hout zijn die niet geschikt zijn voor andere toepassingen.

Sorteren en reinigen

Het verzamelde resthout wordt vervolgens gesorteerd en gereinigd. Grote stukken worden gescheiden van fijner materiaal, en eventuele verontreinigingen, zoals spijkers en schroeven, worden verwijderd.

Versnipperen en persen

Het schone resthout wordt vervolgens versnipperd tot kleinere stukken en samengeperst tot haardblokken. Het persen zorgt ervoor dat de blokken stevig en compact zijn, zodat ze goed branden en lang meegaan.

Drogen

Na het persen worden de haardblokken gedroogd. Dit is een belangrijke stap, aangezien vochtig hout moeilijk te ontsteken is en minder warmte produceert. Het drogen gebeurt in speciale droogovens waar de blokken langzaam worden gedroogd tot ze het optimale vochtgehalte bereiken.

Verpakken en distribueren

Tot slot worden de gedroogde haardblokken verpakt en klaargemaakt voor distributie. Ze worden meestal verkocht in handige zakken die gemakkelijk kunnen worden opgeslagen en gebruikt.

Voordelen van haardblokken

Het gebruik van haardblokken als brandstof biedt diverse voordelen:

Efficiënte verbranding: Haardblokken zijn ontworpen voor een efficiënte en langdurige verbranding, waardoor je optimaal kunt genieten van de warmte.

Milieuvriendelijk: Door het recyclen van resthout dragen haardblokken bij aan een duurzamere wereld.

Kostenbesparend: Haardblokken zijn vaak goedkoper dan andere brandstoffen, waardoor je kunt besparen op energiekosten.

Conclusie

Het verwerken van resthout tot haardblokken is een duurzaam en efficiënt proces dat bijdraagt aan een schonere wereld. Door haardblokken te gebruiken als brandstof, kun je niet alleen genieten van de warmte en gezelligheid van een open haard, maar ook een positieve impact hebben op het milieu. Dus waarom niet overstappen op haardblokken en je steentje bijdragen aan een duurzamere toekomst?