Met een passe-partout kun je je lijst met foto of kunststuk mooier maken. Het zorgt ervoor dat je blik gelijk valt op het ingelijste stuk. Je wordt als het ware naar de foto toegetrokken. Hieronder lees je alles over de passe-partout en hoe je de beste passe-partout voor je fotolijst kiest.

Wat is een passe-partout?

Een passe-partout is een kartonnen kader in een fotolijst die de afstand van de lijst tot de foto vergroot. De zijden rond de foto zijn schuin afgesneden en geven het geheel meer diepte. Door de schuin afgesneden randen valt er geen schaduw op de foto. Met een passe-partout blijft de foto ook beter op zijn plek in de fotolijst zitten. Er zijn fotolijsten te koop waarbij de passe-partout is inbegrepen, maar je kunt ook een passe-partout apart kopen. 

Smalle of brede passe-partout

Een passe-partout geeft dus extra diepte aan je foto. Hoe dikker de passe-partout is, hoe intenser het effect zal zijn. Denk eerst na over het effect dat je wil creëren voordat je een keuze maakt voor een bepaalde breedte. Let ook op het frame van de lijst zelf. Kies je voor een smalle frame, dan geeft een brede passe-partout een elegante uitstraling. Heb je een dikker frame, dan zorgt een smalle passe-partout voor een speels en modern effect. 

Welk karton is het beste voor een passe-partout?

Let er op dat je karton kiest dat zuurvrij is. Museumkarton is het mooiste voor een passe-partout. Goedkopere varianten hebben vaak een binnenzijde of snijrand die niet zuurvrij is. Het gebruik van zuurvrij karton voorkomt dat de ingelijste foto wordt aangetast door de speling van licht en zuur. In musea worden ook zuurvrije passe-partouts gebruik zodat de stukken goed geconserveerd blijven.