Zonder isolatie gaat bijna de helft van de warmte in huis verloren via het dak. Dakisolatie is daarom een essentieel onderdeel van het (ver)bouwen van een woning. Het isoleren van een dak is echter een hele klus, waarbij je gebruik kunt maken van verschillende materialen en op diverse manieren kunt werken. Zo kun je een dak zowel vanaf de binnen- als buitenzijde isoleren, wat beide voor- en nadelen heeft. Hieronder lees je welke voor- en nadelen dat zijn, zodat jij gemakkelijk kunt beslissen welke werkwijze voor jouw dak het meest geschikt is!

Dakisolatie vanaf de binnenzijde

Wanneer je het dak vanaf de binnenzijde isoleert, plaats je het isolatiemateriaal tussen het dakbeschot aan de binnenkant van je woning. Sommige materialen, zoals glas- en steenwol, zijn relatief flexibel en laten zich daarom gemakkelijk vastklemmen. Bovendien kun je op deze manier de dakbedekking laten zitten, wat je een hoop tijd en daarmee geld bespaart. Dakisolatie vanaf de binnenzijde is dus gemakkelijker en goedkoper dan isolatie vanaf de buitenkant. Daar staat tegenover dat je met isolatie vanaf de buitenzijde meer rendement uit je isolatie behaalt.

Dakisolatie vanaf de buitenzijde

Wanneer je het dak vanaf de buitenzijde isoleert, plaats je het isolatiemateriaal onder de dakbedekking aan de buitenkant van het dak. Je dient dan dus eerst de dakbedekking, zoals dakpannen, te verwijderen. Vervolgens plaats je het isolatiemateriaal en werk je dit af met bijvoorbeeld bitumen of EPDM. Dakisolatie vanaf de buitenzijde is dus een flinke en behoorlijk prijzige klus, maar je verkleint wel de kans op vochtproblemen en koudebruggen. Isolatie vanaf de buitenzijde levert daarom veel meer rendement op dan isolatie vanaf de binnenzijde.

Plat of hellend dak

Dus, wat is nou voor jou de beste optie? Dat is afhankelijk van je budget en wat voor soort dak je hebt. Bij een plat dak is de dakbedekking namelijk een stuk gemakkelijker te verwijderen dan bij een hellend dak. Wanneer je een hellend dak hebt, raden we je dan ook aan om te isoleren vanaf de binnenzijde. Als je een plat dak én genoeg budget hebt, kun je beter kiezen voor isolatie vanaf de buitenzijde. Je geeft dan meer geld uit, maar behaalt ook meer rendement uit je isolatie!