Voordat je lampen aanschaft, is het verstandig om een lichtplan te maken. In een lichtplan maak je onderscheid tussen basis-, functionele- en sfeerverlichting. Begin met het tekenen van een plattegrond en schets hier vervolgens de meubels en alle stopcontacten en aansluitpunten in.

Basisverlichting van je interieur

Basisverlichting is de algemene verlichting in huis en wat betreft de eerste stap binnen interieurontwerp. Het zijn de lampen die je als eerste aandoet als je een kamer binnenkomt. Basisverlichting voorziet de ruimte van gelijkmatig licht. Meestal bestaat basisverlichting uit hanglampen en plafondlampen. Kies voor een lamp die naar het plafond straalt of alle kanten op straalt. Soms is alleen een plafondlamp niet genoeg als basisverlichting.

Voor extra licht kun je dan kiezen voor bijvoorbeeld een staande lamp die alle kanten op straalt. Je moet er namelijk voor zorgen dat de hele woonkamer verlicht wordt. Je kunt ook kiezen voor spots. Wanneer plafondspots een brede schijnrichting hebben, kun je ze gebruiken voor de algemene verlichting binnen je interieur. Kies dan wel voor een dimmer. Op deze manier kunnen spots ook als sfeerverlichting dienen.

Functionele verlichting

Functionele verlichting is verlichting die een bepaalde functie heeft. Denk aan lees- of werkverlichting. Door functionele verlichting toe te passen, wordt de juiste hoeveelheid licht gecreëerd die nodig is in een bepaalde situatie. Functionele verlichting geeft dan ook meer licht binnen je interieur en gerichter licht dan de basisverlichting.

Sfeerverlichting binnen je interieur

Sfeerverlichting is binnen een interieur een aanvulling op de basisverlichting. Dit zijn lampen die je ’s avonds aandoet voor een gezellige sfeer in huis. Bijvoorbeeld: je zit met z’n alle aan tafel en daar heb je een basislamp aan. Om de rest van de kamer ook een beetje te verlichten doe je een extra vloerlamp, wandlamp of tafellamp aan. Het is een zacht, indirect licht dat zich verspreidt in alle richtingen binnen je interieur. Dit heet diffuus licht. De kleur van de lichtbron bepaalt voor een groot deel de sfeer. Sfeerverlichting is daarom vaak warm van kleur. Wil je hierbij geholpen? Dat kan met interieuradvies van Livaun.

Verlichting advies van Livaun

Het kiezen van de juiste lamp hangt dus af van de soort verlichting. Na het maken van een lichtplan is het een stuk makkelijker om verlichting in de juiste kleur en stijl te kiezen. Kun je wel wat hulp gebruiken? Neem contact op met Livaun.