Waar glas in de winter zijn best moet doen om de warmte vast te houden, kan het in de zomer juist voorkomen dat het te veel warmte opneemt en vasthoudt. Hierdoor kan het te warm in je huis worden, wat natuurlijk vrij onaangenaam is. Zeker nu de zomers in nederland warmer worden is dit een veelvoorkomend probleem. Daarom is er een oplossing voor bedacht; zonwerend glas. Om dit maar meteen de wereld uit te helpen; zonwerend glas zorgt er niet voor dat er bijna geen licht meer binnen komt. Zonwerend glas is eigenlijk HR++ glas, maar dan met een zonwerende laag erbij gevoegd. Dit zorgt ervoor dat het wel goed isoleert, maar dat er niet te veel fel licht en te veel warmte binnen komt. 

De voor-en nadelen van zonwerend glas

Zonwerend glas is vooral handig bij ruimtes die erg warm kunnen worden. Dit zijn ruimtes zoals de zolder, maar ook een serre maakt meestal gebruik van zonwerend glas. Zonwerend glas filtert namelijk ongeveer 60% van de warmte die binnenkomt, waardoor deze kamers niet te warm zullen worden maar op aangename temperatuur zullen blijven. Daarnaast hebben ze wel gewoon de isolatiewaarde van HR++ glas, dus zorgt het er daardoor niet voor dat in de winter al deze warmte ook verdwijnt. Het houdt warmte goed binnen, alleen zorgt het ervoor dat de warmte niet te makkelijk binnenkomt. 

 

Het belangrijkste nadeel van zonwerend glas is dat je minder daglicht binnen krijgt, zo’n 10% minder. Hierdoor is het verstandig om zonwerend glas te nemen in ruimtes die veel ramen hebben. Hierdoor compenseer je de mindere lichtval met meer ramen. 

Mocht je meer willen weten over zonwerend glas, kan je bij riboglas.nl terecht met vragen.